Kauneutta teollisuusalueelle

Ruusu ”peace” kesällä 2023 istutuksen jälkeen.

Porvoon Tarmola, jossa Annantalon hyvinvointikeskus sijaitsee, ei ole kenties tullut tunnetuksi erityisen suuresta kauneudestaan. Asfaltti ja betoni ovat ajaneet alueella luonnon kauneuden ohi. Puut ja metsä on jätetty sinne, missä ne eivät ole olleet suuremmin liiketoiminnan tiellä? Oma luontosuhteeni on kuitenkin aivan erilainen ja sen mukaista maailmankatsomusta olen halunnut toteuttaa myös Annantalolla; keskellä kiireisintä Tarmolaa.

Aihe: Kauneutta Tarmolaan
Paikka: Annantalon piha
Tekijä: Annantalon Anna

Havaitsin jo vuonna 2017 kiinteistön ostettuamme, että kas, tässä onkin mukava pala metsää. Tarkemmin katsottuna vielä mielestäni erittäin kaunista sellaista! Vuosien aikana talon ympärystä tutkiessani olen tehnyt lisää hauskoja havaintoja. Ensinnäkin Annantalon ympärillä kasvaa kanttarelleja useammassa eri paikassa! Puolukoita myös.. Sieltä löytyy kauniisti sammaloituneita kiviä ja vanhoja mäntyjä… Yhtäkään puuta ei ole sahattu alas, vaan lisää on istutettu – talon suojaksi ja vihreyden iloksi koko alueelle. Kesällä 2023 päätin, että oli aika saada kukkaloistoa Annantalon eteen Asentajantien puolelle. Siellä tehtiin massiivinen operaatio, jonka aikana vanhat, ruumislaatikoilta näyttäneet betonikivistä tehdyt ruusulaatikot purettiin, asfalttia leikattiin pois ja tilalle tuotiin hurja määrä pensaita, pikku puita ja kukkia. Juuri ennen syksyn vaihtumista talveksi maahan istutettiin vielä noin pari sataa kukkasipulia kevättä odottamaan.

Kesällä myös Loviisantien ja Teollisuustien risteyksen lähettyville istutettiin suureksi kasvavia alppiruusuja, jotka voisivat ilahduttaa ohikulkijaa kevätaikaan ja alkukesällä. Kun uudet istutukset olivat maassa, lisää luontoa saapui paikalle… Kettu-kolmikko alkoi mitä ilmeisemmin vierailemaan Annantalolla uudenlaisesta kukkavalikoimasta nauttien.

Annantalon piha- ja puutarhasuunnitelmieni mukaan talon ympärille voisi rakentaa suojaisen polun, talon Teollisuustien puoleiseen päätyyn voi rakentaa pienen, suojaisen istumisalueen, jossa voi nauttia auringon lämmöstä pienen vesiaiheen äärellä… Miksei luonnon kauneus voisi olla läsnä myös täällä!

Tervetuloa seuraamaan kukkasipuleiden kasvua maan pinnalle keväällä 2024 – ensimmäistä kertaa tässä paikassa. <3

Scroll to Top